Home / Blog / Veste buna pentru mamici de 8 martie!

Veste buna pentru mamici de 8 martie!

m1

In calitate de coinitiator al propunerii legislative pentru modificarea art. 2 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, sunt in masura astazi sa dau o veste buna mamicilor. In luna septembrie 2015 plenul Senatului a adoptat aceasta lege, iar astazi in Comisia de Munca a Camerei Deputatilor legea a primit raport favorabil si urmeaza sa fie dezbatuta si votata de Camera Deputatilor.

Principala modificare adusa legislatiei vizeaza cuantumul indemnizatiei. Acesta va fi calculat astfel:
– 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani;
– nu poate fi mai mic de de 85% din salariul minim brut pe tara garantat;
– nu mai exista un prag maxim pentru aceasta indemnizatie, putand fi oricat de mare in functie de salariu.
De asemenea mamele nu vor trebui sa mai aleaga intre un concediu de crestere a copilului de un an sau de doi ani si vor putea sa primeasca indemnizatia de crestere a copilului in acelasi cuantum pe toata perioada concediului.
Mai mult decat atat, daca se vor intoarce la munca in perioada in care ar putea sta in concediu de crestere a copilului, ele vor primi un stimulent de insertie de 50% din indemnizatia minima garantata, adica de 50% din salariul minim brut.
Totodata mamele care vor avea gemeni, tripleti sau chiar mai multi copii dintr-o sarcina vor primi o indemnizatie mai mare cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plat, pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina multipla.
Nu in ultimul rand, mai multe mame vor putea beneficia de indemnizatie, pentru ca acestea nu vor mai fi nevoite sa fi lucrat 12 luni consecutive inainte de nastere. “Persoanele care in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului au realizat timp de 12 venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului” pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana cand acesta implineste 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu disabilitati.
Mentionez ca aceste prevederi legale nu se aplica doar mamelor, oricare dintre parinti pot opta pentru concediul de crestere a copilului.
Legea este prevazuta sa intre in aplicare la 1 iulie 2016.

Check Also

Micii ”parlamentari” de Hilișeu Horia în vizită la Senat

Pentru 31 de copii de la școlile nr 1 și nr 2 Hilișeu Horia și …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *