Home / Blog / Căminul de bătrâni de la Trusești poate fi salvat!

Căminul de bătrâni de la Trusești poate fi salvat!

Camin TrusestiCăminul de bătrâni de la Trusești poate fi salvat! Trebuie doar voință din partea Guvernului – bineînțeles, dacă le pasă. După interpelarea adresată Ministrului Muncii, după întrebarea adresată Ministrului de Finanțe, astăzi am discutat personal cu premierul Dacian Cioloş despre situația căminelor de bătrâni care au rămas fără finanțare. I-am înmânat cu aceasta ocazie memoriul cu privire la situația celor 1000 de bătrâni care meritã o viaţã demnã pânã la sfârşit! Sper ca acest demers sã nu rămână fără ecou!

 

Nu mai puţin de 1000 de bătrâni din toată ţara au rămas fără un sprijin după ce Guvernul nu a prelungit finanţarea naţională a căminelor de bătrâni deţinute de primării. În Botoşani căminul de la Truşeşti, amenajat în locul fostului spital, are câteva zeci de bătrâni lăsaţi în voia sorţii.

Senatorul botoşănean Doina Federovici, a transmis o interpelare către Claudia Ana Costea, ministrul Muncii, Famailiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, şi o întrebare Ancăi Dana Dragu, ministrul Finanţelor, cu privire la finanţarea căminelor pentru persoanele vârstnice.

În anul 2011, prin Hotărârea de Guvern nr. 212, a fost aprobat programul național “Dezvoltarea rețelei naționale de cămine pentru persoane vârstnice” iar Ordinul nr. 1470/2011 al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale a aprobat lista cuprinzând solicitanții, căminele pentru care se aprobă finanțarea, 19 la număr în întreaga țară dintre care unul la Botoşani, cel de la Truşeşti, valoarea finanțării și perioada acordării acesteia.
Prin Hotărârea Guvernului nr. 1027/2013 privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului  nr. 212/2011 pentru aprobarea Programului de interes național “Dezvoltarea rețelei naționale de cămine pentru persoane vârstnice”, perioada de implementare a programului a fost modificată pentru o perioadă de 55 de luni, respectiv până la data de 31 octombrie 2015.
Conform Legii nr. 17/2000, fiind instituții cu personalitate juridică, organizate și finanțate conform dispozițiilor prezentei legi, căminele sunt acreditate ca furnizori de servicii sociale.
Analizele economico-financiare efectuate arată că, fără susținere de la bugetul de stat și de la comunitatea locală, căminele nu pot funcționa numai din veniturile încasate de la beneficiari.
Conform Hotărârii nr. 1021/2000 pentru aprobarea normelor metodologice privind stabilirea costului mediu lunar de întreținere în căminele pentru persoanele vârstnice, se stipulează că nu se pot încasa mai mult de 60% din veniturile personale lunare, diferența de plată trecând în sarcina aparținătorilor.
IMG-2015„Luând în calcul statistica de la nivel național, peste 60% dintre beneficiarii căminelor nu sunt susținuți de familie, în consecință nu se poate discuta despre majorarea contribuției beneficiarilor. Discutăm despre cazuri sociale extreme, fără susținători legali, bătrânii fiind aduși de către asistenții sociali de la primăriile de care aparțin, în aceste condiții unitățile neavând de la cine acoperi costul lunar de întreținere necesar acoperii cheltuielilor de funcționare”, a declarat botoşăneanca Doina Federovici.

Acest Program s-a derulat iniţial pe o perioada de 33 de luni, respectiv între 1 aprilie 2011 şi 31 decembrie 2013, ulterior conform Ordinului 98/2014, a fost prelungită durata contractelor de finanţare de la 33 de luni la 55 de luni, respectiv până în luna octombrie 2015.
Ministerul Muncii a propus prelungirea acestui program pentru o perioada de 24 de luni, propunerea a fost înaintată Guvernului, dar aceasta a fost remisă neavizată atât de Ministerul Finanțelor Publice, cât și de Ministerul Justiției.
În aceste condiții, Guvernul României a alocat prin HG nr 995/2015 din Fondul de rezerva sume care au acoperit cheltuielile de funcţionare a celor 19 cămine pe ultimele doua luni ale anului 2015.

Senatorul Doina Federovici susţine că, având în vedere capacitatea limitată a autorităţilor administraţiei publice locale de a asigura resursele financiare necesare asigurării funcţionării căminelor, dar şi a faptului că în luna octombrie 2015 s-a încheiat durata de execuţie a proiectului prevăzută în contractele de finanţare respective, ministerele trebuie să găsească soluţii pentru finanţarea celor 19 cămine în care îşi trăiesc ultima parte a vieţii aproape 1000 de persoane.
„Menţionez  faptul că în aceste cămine sunt cazaţi asistaţi care au un venit lunar din pensii de agricultori şi de stat, cuprinse între 400 şi 800 lei, oameni care au lucrat şi au contribuit la bugetul statului şi care la bătrâneţe, când unii dintre ei s-au împăcat cu gândul că trăiesc în cămine de bătrâni, există posibilitatea să se trezească pe drumuri din pricina lipsei finanţării. Am rugămintea să vă gândiţi la segmentul acesta de populaţie care, odată cu închiderea căminelor, nu ar avea unde sa se ducă,  deoarece în căminele private costurile sunt mult mai mari, iar vârstnicii cu pensii mici nu au cum să-şi permită plata contribuţiei”, a transmis botoşăneanca Federovici ministrului Muncii.

Potrivit senatorului botoşănean, autorităţile locale pot susţine în medie circa două-trei luni pe an funcţionarea căminelor de bătrâni. Apoi, bătrânii nu vor putea fi preluaţi de către direcţiile judeţene de asistenţă socială din cauza aglomerării centrelor şi căminelor pe care le administrează acestea, având depăşite cu circa 5 – 10 %  capacităţile acreditate. Din acest motiv, senatorul  solicită dezvoltarea unui nou program de interes național destinat susţinerii funcţionării căminelor pentru persoane vârstnice înfiinţate prin reorganizarea unor unităţi sanitare.
Totodată, parlamentarul botoşănean şi-a exprimat indignarea faţă de proiectul de Hotărâre de Guvern aflat în dezbatere publică.

Din studierea Notei de Fundamentare emisă de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice rezultă următoarele: ”chiar în situațiile în care persoana vârstnică plătește în întregime contribuția stabilită de consiliul local, cheltuielile de funcționare până la nivelul standardului de cost rămân neacoperite”, cu atât mai gravă este situația întregii rețele de cămine care nu poate încasa nici măcar echivalentul costului mediu lunar.

„Consider că perioada de derulare a programului, propusa pana la data de 30 noiembrie 2016, este foarte scurtă având în vedere că proiectul de Hotărâre rămâne în dezbatere publica până la data de 19 februarie 2016, urmând ca după aprobare și publicare să se prelungească termenul cu încă 30 de zile pentru elaborarea metodologiei de evaluare, de selectare și de finanțare a cererilor, propunem elaborarea unui program pentru perioada nedeterminată, lucru care ar permite o organizare mult mai eficientă a căminelor și ar asigura o predictibilitate a cadrului legal de funcţionare. Am rugămintea să trataţi cu maximă seriozitate aceste propuneri, dar mai ales să analizaţi situaţia dramatică în care se află cele aproximativ 1000 de persoane asistate la nivel naţional şi să dispuneţi cele mai bune soluţii ca situaţiile de incertitudine în care se află căminele pentru persoane vârstnice din toată ţara, din 2011 şi până în prezent, să nu se mai repete”, a concluzionat Doina Federovici.

http://www.banulbotosanean.ro/stiri/stiri-locale/17133-o-botosaneanca-se-zbate-pentru-1000-de-batrani-din-toata-tara-lasati-fara-vreun-sprijin

m1 m2 m3

Check Also

Micii ”parlamentari” de Hilișeu Horia în vizită la Senat

Pentru 31 de copii de la școlile nr 1 și nr 2 Hilișeu Horia și …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *